Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Ανοιχτό Εργαστήρι Συγγραφής

altΟι Παράξενες Μέρες σας προσκαλούν στη δημιουργία ενός συλλογικού βιβλίου.Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλους. Οι δύο πρώτες φάσεις θα γίνουν μέσα από διαδικτυακή επικοινωνία και η τρίτη με συνάντηση των συγγραφέων.
*
Αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε είναι ένα ελεύθερο αλληλοδιδακτικό εργαστήρι συγγραφής που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός βιβλίου (μυθιστορήματος με ενιαία δομή ή σπονδυλωτά κείμενα) από την αρχή μέχρι το τέλος. Όσοι θα μετέχουν σε αυτό θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις θα μπορούν να κρίνουν τις εργασίες των υπόλοιπων μελών αλλά θα κρίνονται με τον ίδιο τρόπο, και θα αποφασίζουν από κοινού για τη μορφή και τη συνέχεια του έργου σε κάθε φάση του. Όλα αυτά χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, η συμμετοχή θα είναι εντελώς δωρεάν αλλά ακόμη και το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους συγγραφείς που θα έχουν ολοκληρώσει τη συμμετοχή τους στο Εργαστήρι.
*
Πιο αναλυτικά:
Το Ανοιχτό Εργαστήρι Συγγραφής θα διαρκέσει από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 και θα ολοκληρωθεί αν όλα εξελιχθούν κανονικά με την έκδοση του βιβλίου, το συλλογικό αποτέλεσμα της εργασίας μας.
1. Ξεκινάμε με ανοιχτή πρόσκληση σε καθέναν συγγραφέα που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Γίνονται δεκτές αιτήσεις στη διεύθυνση info@paraxenesmeres.gr
Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να στείλετε τα εξής:
Α. βιογραφικό σημείωμα και προηγούμενη συγγραφική εμπειρία
Β. είδος γραφής που προτιμάτε
Γ. τους λόγους για τους οποίους θέλετε να παρακολουθήσετε το Εργαστήρι
Δ. ένα δείγμα κειμένου σας
Ε. πιθανή εμπειρία από ανάλογες προσπάθειες ομαδικής συγγραφής.
Ο αριθμός των συμμετοχών θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις συμμετοχής, πάντως δεν θα είναι παραπάνω από 20. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2014. Στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθεί η επιλογή των συγγραφέων που θα συμμετέχουν.
2. Το Ανοιχτό Εργαστήρι θα ολοκληρωθεί μέσα από τρεις διαφορετικές φάσεις. Οι δύο πρώτες θα είναι διαδικτυακές (από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο) και η τρίτη θα είναι μια συνάντηση των συγγραφέων, τον Μάιο (ή Ιούνιο) σε μέρος που θα καθοριστεί -πιθανότατα στην Αθήνα ή στην Κρήτη. Θα υπάρχει επίσης και μια δεύτερη συνάντηση στη διάρκεια του καλοκαιριού σε μέρος που θα καθοριστεί μετά την πρώτη συνάντηση. Για τις δύο πρώτες φάσεις είναι υποχρεωτική η συμμετοχή, όπως υποχρεωτική είναι και η συμμετοχή σε μία τουλάχιστον συνάντηση.
3. Η διαδικτυακή επικοινωνία θα γίνει σε δύο διαφορετικές φάσεις. Στη πρώτη θα αποφασίσουμε τα βασικά στοιχεία της συγγραφής του βιβλίου (Υπόθεση, πλοκή, χαρακτήρες) και στη δεύτερη θα αρχίσουμε τη συγγραφή του. Η επιλογή σε κάθε φάση θα γίνεται μέσα από ψηφοφορία των μελών που θα είναι ελεύθερα να αποφασίζουν ποιο θα είναι τα στοιχεία της συγγραφής του βιβλίου. Στη δεύτερη διαδικτυακή φάση θα παρουσιάσει κάθε συγγραφέας τα κείμενά του αλλά και τη γνώμη του για τα κείμενα των υπόλοιπων. Έτσι θα προχωρήσουμε στην τρίτη φάση.
4. Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει τη συγγραφή του βιβλίου. Τα κείμενα θα υπόκεινται σε κριτική και υποδείξεις από κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά και στη συνάντηση που θα γίνει θα αποφασίσουμε για την τελική μορφή του βιβλίου.
5. Κάθε συγγραφέας θα δικαιούται ένα αντίτυπο του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Επίσης θα διατηρήσει το δικαίωμα να διαχειριστεί το κείμενό του με όποιον τρόπο θέλει μετά το τέλος του 2015.
6. Συντονιστής στο Ανοιχτό Εργαστήρι Συγγραφής θα είναι ο επιμελητής των εκδόσεων Παράξενες Μέρες, Γρηγόρης Παπαδογιάννης. Ο συντονιστής θα έχει δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες συγγραφής αλλά δεν θα συμμετέχει με δικό του κείμενο στην έκδοση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγγραφή θα είναι αποτέλεσμα από την αρχή μέχρι το τέλος της εργασίας που θα γίνει στο Ανοιχτό Εργαστήρι. Κανένα στοιχείο του βιβλίου δεν προϋπάρχει ούτε είναι δεδομένο από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Εκείνο που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί ένα βιβλίο αποκλειστικά και μόνο από την συλλογική δουλειά στο Εργαστήρι.
7. Η συμμετοχή στο Εργαστήρι είναι δωρεάν, τα μέλη της ομάδας δεν θα έχουν καμία υποχρέωση οικονομική ή άλλη, απλώς θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικτυακές εργασίες και σε μία τουλάχιστον συνάντηση για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο βιβλίο. Είναι δυνατή η αντικατάσταση κάποιου μέλους σε περίπτωση που αποχωρήσει ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί για οποιοδήποτε λόγο στις υποχρεώσεις του σχετικά με τη συγγραφή του βιβλίου ή κριθεί ότι με κάποιο τρόπο παρεμποδίζει την διαδικασία της συγγραφής. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα γίνονται δεκτές άλλες συμμετοχές μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαδικτυακής φάσης.

(περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.paraxenesmeres.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου