Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΑ ΟΡΙΑ του πέμπτου διαγωνισμού

altΠροαναγγελία του 5ου διεθνούς διαγωνισμού διηγήματος του eyelands με χρήσιμες πληροφορίες 
**
Επειδή έχουμε φτάσει στον πέμπτο χρόνο του διαγωνισμού μας σκεφτήκαμε ότι είναι καλό να επαναλάβουμε μερικά πράγματα που για εμάς και όσους παρακολουθούν το eyelands και το επισκέπτονται συχνά είναι αυτονόητα, δεν είναι όμως το ίδιο με συγγραφείς και γενικότερα νέους ανθρώπους που ίσως μας γνωρίσουν μέσα από αυτό το διαγωνισμό για πρώτη φορά.

Ας μιλήσουμε πρώτα για τον τρόπο με τον οποίο κρίνονται τα γραπτά σας. Κάθε χρόνο προσθέτουμε νέους κριτές (οπωσδήποτε και τον νικητή-τρια του προηγούμενου διαγωνισμού). Οι άνθρωποι που βαθμολογούν τα κείμενά σας, δεν είναι ακαδημαϊκοί ούτε καθηγητές πανεπιστημίου ούτε «παρασημοφορημένοι» λογοτέχνες. Οι κριτές στους διαγωνισμούς του eyelands ασχολούνται με το γράψιμο και τα βιβλία, έχουν οπωσδήποτε δημοσιεύσει κείμενα ή εκδώσει ένα ή περισσότερα βιβλία και είναι κάθε χρόνο «η ομάδα του eyelands» μαζί με την ομάδα των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. Ένας αριθμός οκτώ - δέκα ατόμων που αγαπούν το νησί και τη συγγραφή το ίδιο όπως και εσείς. Αυτή είναι η βασική ιδιότητά τους. Διαβάζουν πάντα τους κωδικούς αριθμούς και ποτέ τα ονόματα των διαγωνιζόμενων. Ανακοινώνουν ο καθένας την βαθμολογία του και μαθαίνουν τα τελικά αποτελέσματα (όπως και τα ονόματα των διακριθέντων) λίγο πριν τα μάθετε εσείς. Γι’ αυτό ακριβώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να στείλετε τη συμμετοχή με το όνομά σας. Αντίθετα, το προτιμάμε έτσι. Μπορείτε όμως να στείλετε το κείμενό σας και με ψευδώνυμο. Αρκεί όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και το διήγημά σας έχει διακριθεί να μας στείλετε τα πραγματικά σας στοιχεία. Και πάλι, η απόφαση αν το πραγματικό σας όνομα θα δημοσιευθεί στην έκδοση ή στην ανάρτηση των διηγημάτων είναι δική σας απόφαση. Εμείς όμως πρέπει να έχουμε τα πραγματικά σας στοιχεία.

Ο διαγωνισμός διηγήματος του eyelands λέγεται διεθνής επειδή είναι πραγματικά ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν συγγραφείς από όλο τον κόσμο και (στο διεθνές τμήμα του) δέχεται διηγήματα μόνο στην αγγλική γλώσσα. Ο διαγωνισμός μας δεν αφορά σε καμία περίπτωση μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού, δημοσιεύεται στις πιο έγκυρες ιστοσελίδες για διαγωνισμούς που υπάρχουν στο διαδίκτυο όπως είναι το Duotrope, booktrust.org.uk, justacontest.com, www.londoncomedywriters.com, virtualwritersinc.com. prizemagic.co.uk και πολλοί άλλοι και έχει κατακτήσει αυτή την εγκυρότητα χρόνο με το χρόνο (και όχι εύκολα) ακολουθώντας με σχολαστικότητα όλα όσα υπόσχεται και όλα όσα επιτρέπουν σε ένα διαγωνισμό να κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.

Ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι διοργανώνει ένα διεθνή διαγωνισμό. Και γιατί όχι; Ας το προσπαθήσει, σήμερα κιόλας. Το ζήτημα (και τα προβλήματα) αρχίζουν από κει και πέρα. Ποιοι θα είναι οι όροι αυτού του διαγωνισμού, πόσο ξεκάθαροι θα είναι αυτοί, αλλά και πόσο πραγματοποιήσιμα είναι όσα υπόσχεται, τι θα ζητάει και τι θα προσφέρει στους διαγωνιζόμενους. Αυτά είναι πράγματα που χρειάζονται αρκετή δουλειά και τώρα πια, έπειτα από πέντε χρόνια, μπορούμε τουλάχιστον να γράψουμε ότι αυτή η δουλειά έχει γίνει (και συνεχίζεται) εδώ στο eyelands.
Γι’ αυτό μπορούμε να γράφουμε (δεν είναι έπαρση, είναι απλώς η αλήθεια) ότι ως τώρα είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός διηγήματος με έδρα την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει κριτήριο ούτε ζύγι για να πει κάποιος ποιος είναι ο καλύτερος διαγωνισμός διηγήματος στην Ελλάδα. Προφανώς και υπάρχουν πολύ αξιόλογοι διαγωνισμοί. Εμείς για το διαγωνισμό του νησιού μας θέλουμε πρώτα απ’ όλα να μπορεί να πει κάποιος ότι βοηθάει τους νέους συγγραφείς. Ότι είναι ένα σκαλοπάτι για να ανεβούν λίγο ψηλότερα σ’ αυτή την εικονική σκάλα της αναγνώρισης, της καταξίωσης και πάνω απ’ όλα προσφέρει στον ίδιο το συγγραφέα την επιβεβαίωση ότι το γραπτό του κάποιοι το είδαν με αγάπη και έκρινα ότι αξίζει να διαβαστεί.
Και όσοι γράφουμε, όλοι δηλαδή, ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, ειδικά όταν ξεκινάς κι όταν δεν έχεις δει κάτι δικό σου να δημοσιεύεται.
Αυτός είναι ο δωδέκατος διαγωνισμός μας. Έχουν προηγηθεί τέσσερις διαγωνισμοί διηγήματος, δύο σύντομου διηγήματος, ένας διαγωνισμός κειμένου, ένας θεατρικός, ένας σεναρίου και δύο ποίησης. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλο το φάσμα των ειδών γραφής. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε έτσι τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ήδη σχεδιάσει μια συλλογή με όλα τα βραβευμένα διηγήματα από τους Flash fiction διαγωνισμούς μας το ...2018!
Τα βραβεία μας είναι πρώτα απ’ όλα η συμμετοχή σε μια συλλογή διηγημάτων που κάθε χρόνο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες σε περισσότερα σημεία διανομής και η εξίσου (έτσι πιστεύουμε) τιμητική δημοσίευση στο eyelands για τα διηγήματα της Επιλογής μας, που έρχονται συνήθως πολύ κοντά στη βαθμολογία εκείνων της Μικρής Λίστας.
Ακολουθεί το συμβολικό βραβείο, το χειροποίητο Αγγελάκι του eyelands στον πρώτο νικητή και από αυτή τη χρονιά υπέροχα χειροποίητα κεραμικά που φτιάχτηκαν ειδικά για το διαγωνισμό αυτό από το ARTIFACTS by omodamos (https://www.facebook.com/omodamos) ως βραβεία για τρεις ακόμη συγγραφείς.
Για τον πρώτο νικητή, τόσο στο ελληνικό τμήμα όσο και στο διεθνές υπάρχει δωρεάν διαμονή το επόμενο καλοκαίρι στην Κρήτη για μία εβδομάδα στο Three-Rock studio, ένα χώρο που έχει φιλοξενήσει ήδη αρκετούς συγγραφείς λίγα μόλις μέτρα από μια παραλία που έχει χαρακτηριστεί από τις ομορφότερες της Κρήτης. Το Three-Rock studio, (από φέτος θα λειτουργεί και το Three-Rock apartment) υποδέχεται φιλοξενούμενους από το 2014 και είναι καταχωρημένο στις ταξιδιωτικές ιστοσελίδες Holiday lettings, του trip advisor, House Trip, Air bnb και αρκετές ακόμη. Εκεί μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες όπως και στον ιστότοπο: http://three-rock.blogspot.gr/
Εννοείται, και είναι αρκετά σημαντικό πως όπως κάνουμε κάθε χρόνο χαρίζουμε ένα αντίτυπο της συλλογής σε όλους τους συγγραφείς της Μικρής Λίστας του διαγωνισμού ενώ δίνουμε και πιστοποιητικό διάκρισης.
Ελπίζουμε να φτιάξουμε και αυτή τη χρονιά έναν ωραίο διαγωνισμό και να φέρουμε στο φως περισσότερα κείμενα νέων ανθρώπων. Αυτός άλλωστε είναι ο πιο σημαντικός στόχος μας από όλους!
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου