Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Καφεδάκι τον Απρίλη

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

E-mail Εκτύπωση PDF
altΑπό την Δέσποινα Μουζουράκη
 Καφεδάκι, τσιγάρο κι εσύ. Παντού εσύ, πάντα εσύ, μια σκιά και μια πραγματικότητα συγχρόνως, μοναξιά και ζωντάνια της σκέψης και της ψυχής μου…
Ένας χείμαρρος χρώματα κινείται κάτω από τον ήλιο και δίδει την αίσθηση πως καμιά σκοτεινιά δεν μπορεί να επιβληθεί σε όλο αυτό το χώρο.

Παιδιά, πολλά παιδιά και τουρίστες με ξανθά μαλλιά δίδουνε μια εικόνα αναμφίβολα ρομαντική. Την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει άλλος κόσμος πουθενά αλλού, παρά μόνο εδώ, αυτός ο υπέροχος κήπος με τα πολλά χρώματα και τον ήλιο.
Μια εικόνα πριν από είκοσι και πάνω χρόνια, ένα πρωινό του Απρίλη, ένας κόσμος που έμοιαζε να βαδίζει δίχως πρόγραμμα, δίχως συγκεκριμένο στόχο και σκοπό.
Νέοι άνθρωποι πολλοί από εμάς τότε, ζούσαμε τον ίλιγγο των ερώτων μας, και σίγουρα δεν ονειρευόμασταν το αδιέξοδο που βρισκόμαστε τώρα.
Ο Μάρτης που πέρασε μας μεγάλωσε απότομα, σαν να έσπασε μέσα μας το γυαλί της σιωπής τόσων χρόνων, σαν να έδεσε ένας κόμπος που γογκά, σαν να βρεθήκαμε μπρος τα μεγάλα ανείπωτα όχι της ζωής μας και τρομάξαμε από το μέγεθος της συμφοράς που αφήσαμε να γενεί.
Άλλοι παγιδευτήκαμε στο σήμερα, άλλοι στο αύριο, άλλοι εγκλωβιστήκαμε στο χθες, προσπέρασε η ζωή μας ή την προσπεράσαμε δίχως να γυμνωθούμε εμπρός στα μάτια της ψυχή μας κι επιτέλους να ελευθερωθούμε. Να βρούμε τον εαυτό μας και τη δύναμη των λόγων μας, να προλάβουμε τη στέγνα και την άμβλυνση των συναισθημάτων μας.
Πολλοί από μας δεν επαναστατήσαμε ποτέ ενάντια στο κοινωνικοποιημένο μας εγώ για να πράξουμε αυτό που πραγματικά θέλαμε κι όχι αυτό που μας ζητούσαν, γιατί καμιά επανάσταση δεν είναι πιο σημαντική και πιο μεγάλη απ’ αυτή που θα κάνομε στον ίδιο μας τον εαυτό.
Τώρα η φύση  μας εκδικείται για τις απουσίες μας, ανθίζοντας ξανά τα κίτρινα λουλούδια της στους αγρούς τούτο τον Απρίλη που εμείς αφανιζόμαστε από τους πολέμους, η εξουσία μας εξοντώνει και μας θάβει στο λάκκο της παρατεταμένης σιωπής και ανυπαρξίας μας.
Κι ίσως ο έρωτας εν τέλει μπορέσει να μας αφυπνίσει και να μας προστατέψει από τον αφανισμό. Ας αφεθούμε λοιπόν, Απρίλης είναι.


ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ EYELANDS: ΑΠΡΙΛΙΟ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου